Speciális időszakban speciális fényjelzéssel, a látható biztonságért! Fehérvári fejlesztésű intelligens zebra épül május végén, június elején a kórház előtt a Seregélyesi úti gyalogos-átkelőhelynél, illetve a Horvát István út Hosszúsétatéri csomópontjában. A SafeXOne rendszer érzékeli az átkelési szándékot, sárga villogó fénnyel jelez a járművezetőknek, illetve lézerfénnyel teszi láthatóvá a gyalogos mozgását. A rendszer feltalálóját, Nagy László informatikust, a Visible Crossing Kft. ügyvezetőjét a közlekedési kultúra napján kérdeztük a fejlesztésről.

Bővebben: Intelligens zebra épül a kórháznál és a Horvát István úton

Tavaly július óta több lépcsőben tárgyalt már az Európai Unió és a WHO által támogatott és bevizsgált biológiai szúnyogirtó szert gyártó vállalat, a Lokímica Laboratories képviselőivel Székesfehérvár Önkormányzata. A találkozók alkalmával a város természet- és környezetvédelmi szakemberei megismerhették a cég által kifejlesztett védekező technológiát, sőt további képzési együttműködésekről is szó esett. Mára biztossá vált, hogy közép-kelet-európai cégközpontját Székesfehérváron alapítja meg a vállalat. A mai napon pedig a Bregyó közben szemléltette technológiáját a Lokímica.

Bővebben: Drónokkal is irtana szúnyogot a Lokímica Fehérváron

Ma érkezett meg az a 26 darab Hill-Rom elektromos kórtermi ágy, ami a székesfehérvári Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény három telephelyén segíti majd az ellátást. A használt, de nagyon jó állapotú eszközökből 16 a Rákóczi utcába, 8 Feketehegy-Szárazrétre, 2 pedig Maroshegyre került. A beszerzés összesen 3,302 millió forintból valósult meg. A teljes felszereltségű, infúziós állvánnyal és akkumulátorral is ellátott, gurítható ágyak több funkcióval bírnak. Többek között elektromosan lehet emelni a magasságot, felültetni a benne fekvő személyt, fotelszerű testhelyzetbe állítani, lábat emelni. A korszerű, ergonomikus kialakítású, magas fokú higiéniai előírások betartásával fejlesztett ápolási eszköz komfortos az ellátottak számára, és jelentősen megkönnyíti az ápolószemélyzet munkáját. (Fotó: Molnár Artúr)
Április 30-án lezárult az új székesfehérvári autóbusz-menetrenddel kapcsolatos háromhetes véleményezési időszak. A három hét alatt több mint húszezren keresték fel a városi honlapon létrehozott aloldalt, nézték meg a tervezetet. A Közlekedési Iroda munkatársaihoz több mint 350 észrevétel érkezett levélben, e-mailen és az utazástervezőn keresztül, melyeket a napokban rendszereznek, és megvizsgálják az abban foglaltak megvalósíthatóságát a Volánbusszal kötött közszolgáltatási szerződésben foglalt éves teljesítménykeret, illetve a város költségvetése és a rendelkezésre álló járműszám tükrében.

Bővebben: Új fehérvári menetrend: a lakossági javaslatokat is figyelembe veszik

Olvasás, természetjárás, jógázás, tanulás – a sort még hosszan folytathatnánk, ha arra a kérdésre keressük a választ, ki hogyan próbál feltöltődni, új célokat találni a járvány miatti karantén idején. Az oktatás mellett a programok jórésze, színházi előadások, konferenciák, igehirdetések és előadások az online térbe költöztek. A személyes találkozásokat a sűrűbbé váló levelezés és telefonok váltották fel. Egy szépkorú ismerőssel folytatott ilyen beszélgetés kapcsán hallottam hírét annak a verses szolgálatnak, amelyet a Székesfehérváron élő Szabóné Miklós Eszter indított el ismerősei körében.

Bővebben: Verses szolgálat a közösségért

1. oldal / 348

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

VPannónia Szíve

2021. május 12. szerda 03:31,
Pongrác napja van.
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com