Az elhízás kockázati tényezője a vesebetegség kialakulásának: közvetve és közvetlenül is krónikus vesebetegséghez vezethet! – ez a mottója az idei Vese Világnapnak, melyet ma tartottak. Székesfehérvár is csatlakozott a prevenciós programhoz, melynek kapcsán szűrővizsgálatokkal várták az Alba Plázában felállított standnál az érdeklődőket.

A Nemzetközi Nephrologiai Társaság (ISN) és a Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége (IFKF) magyar kezdeményezésre, minden év márciusának második csütörtökét a Vese Világnapjának nyilvánította. Célja, hogy felhívja a figyelmet vesénk központi szerepére általános egészségünk szempontjából, és hogy hangsúlyozásával világszerte csökkenjen a vesebetegségek és a hozzá társuló szövődmények gyakorisága, súlyossága. A krónikus vesebetegek száma folyamatosan növekszik, köszönhetően elsősorban az elhízás, a cukorbetegség, a hypertonia járványszerű terjedésének, és az átlagos élettartam fokozatos emelkedésének. Hazánkban a lakosság mintegy 10%-a, becslések szerint legalább 700 000 fő szenved idült vesebetegség valamely szakaszában. Magyarországon a dialízisre kerülő vesebetegek száma magas, 40-70%-uk „az utcáról” kerül a dialízis programba, hiányzik az előzetes nefrológiai gondozás. 

A Vese Világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a vese létfontosságú szerepére; hangsúlyozza, hogy a cukorbetegség és a magas vérnyomás a legfontosabb kockázati tényezők a krónikus vesebetegség kialakulásában; ösztönözze a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvételt, a megelőzés fontosságát; felkészítse az egészségügyi szakembereket, tudatosítsa bennük, hogy milyen jelentős szerepük van a krónikus vesebetegség kockázatának csökkentésében; világossá tegye a helyi és az országos egészségügyi hatóságok szerepét a krónikus vesebetegség növekedésének ellenőrzése kapcsán;  ösztönözze a transzplantációt, mint a veseelégtelenség legjobb lehetséges „gyógymódját”, és a szervadományozást, mint életmentő cselekedetet. 

Székesfehérvár is – a hagyományoknak megfelelően – csatlakozott a programhoz és szűrővizsgálatot szervezett az Alba Plazaba, ahol a hátsó bejáratnál lévő üzletek előtt felállított standnál 10 órától 14 óráig várták az érdeklődőket. A fehérvári program a „Védje a veséjét, csökkentse túlsúlyát, étkezzen egészségesen!” szlogennel hirdette a prevenció fontosságát, és különböző szűrésekkel, figyelemfelhívó videóval, a helyes étkezésre ösztökélő feliratokkal, valamint étkezési tanácsokkal látták el a hozzájuk fordulókat a szakemberek. Az akcióba bevonták a bevásárlóközpont sportboltját, valamint az ételudvar több éttermét is.      

A programhoz való csatlakozással kapcsolatban dr. Zakar Gábor nefrológus főorvos, a Székesfehérvári Dialízisközpont orvos-igazgatója arról a tapasztalatáról számolt be, hogy van egy olyan lakossági réteg, akik nagyon odafigyelnek magukra, és nyomon is követik az ilyen akciókat, mint a mai, és rögtön a program elején ott is vannak. Így volt ez ma is. Majd elmondta, hogy a szűrővizsgálat kezdetekor vagy harmincan összegyűltek, és mindegyiküknek meg is mérték a testtömeg- és a vércukorindexét. Viszont – mint hozzátette – az a fajta nyitottság, hogyha van egy ilyen akció, és akkor valaki ismeretlenül odamenjen hozzájuk, és kérdezzen tőlük, még hiányzik. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ezen programoknak ne lenne értelmük, hanem pont fordítva – mondta. Hiszen pont az lenne a lényeg, hogy az emberek az ilyen szűrésekre rászokjanak, és tudatosodjon bennük, hogy az ilyen alkalmakkor valami olyat mutatnak be nekik, ami az ő jólétüket szolgálja.  

Az orvos-igazgató arról is beszélt, hogy egy-egy betegségbe a vese kísérő-szenvedőként van bele ágyazva, mint akár a magas vérnyomás, akár az elhízás, vagy akár a cukorbetegség esetében. Mint hangsúlyozta, a mai rendezvényen az elhízás károsító hatásaira hívják fel a figyelmet. Ezen kívül azonban nagyon sok társuló tényezője is lehet a vesebetegségnek. Az őket felkeresőkkel kapcsolatban a főorvos arról is tájékoztatást adott, hogy vannak, akik korábbi leleteikkel keresik fel ilyenkor őket. Természetesen őket sem utasítják el, hanem segítenek nekik. Amennyiben pedig szükséges, akkor megkérik, hogy jelentkezzenek a szakrendelésen. Elmondta azt is, hogy komplex tájékoztatást és tanácsadást is kapnak az érdeklődők, hiszen a plázában működő sportboltot is bevonták az edzőeszközök használatával kapcsolatban, míg az ételajánlatokba az éttermeket.

(Kész-Varga Mónika, fotó: Simon Erika)

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2019. június 20. csütörtök 04:55,
Rafael napja van.

Időjárás

 
A weboldalt készítette Máté Gábor Főszerkesztő: Mátay Balázs, Kapcsolat: info@media24.hu. Admin: admin@media24.hu.